Tuesday, 10 September 2013

PANGKOR ISLAND VACATION PART 1


Kali ni nak buat entry throwback..saje je nk tulis entry pasal pulau pangkor..time ni aku pegi taun 2011..2 years ago..dengan kawan2 sekolah..time tu konon2 nk vacation la cuti semester..bese la kan, zaman2 study dulu cuti semester lama..ade la 2-3 bulan duk umah..so mesti la boring kan asik duk lepak shopping mall jer, nak la jugak pegi pulau ke pantai ke kan..dapat la rase suasana yang lain..

So time ni kitorang pegi 4 orang..ni sume kawan2 baik aku time skolah dulu..kire dorang ni sume geng aku la dulu..kitorang bertolak ke sana naik kete kawan aku..tu pon bapak die kasi pinjam kan kete..sebab nak jalan jauh, so kena la kete yg elok sikit kan..so kitorang terus la shoot dari KL ke Lumut, Perak..berapa jam tah la, tapi yg aku pasti terasa lama perjalanannyer..time ni kitorang pegi ikut harga pakej..pakej ni serius murah..RM150 je..untuk 3 hari 2 malam..dapat tiket feri pergi & balik, dapat bilik tido untuk 2 malam (Seagull Village Beach Resort) , dapat pegi snorkeling & kayak, pastu dapat melawat ke Satay Fish Factory, Fui Li Kong Temple, Kota Belanda & Shopping di Pekan Pangkor…

Mau tak berbaloi amik pakej ni..sebabnye? sume bende murah & takde sorang ejen pon kitorang jumpe or datang sana..dorang just call and cakap ape nak buat..itu saje..so kirenye percutian ni bebas dari anasir luar..hahahah..pakej ni just bayar & the rest orang resort tu uruskan..kire syarikat yang provide pakej ni dia liase dengan orang resort la sebenarnye kan..kalo rase2 nak pi Pangkor under pakej ni boleh lah pegi kat website ni http://demytravelandtours.blogspot.com/p/pakej-pangkor.html

So bile dah sampai jeti Lumut, trus amik tiket feri dan shoot ke Pulau Pangkor..kitorang tido dekat Seagull Village Beach Resort dekat area teluk Nipah…..Ok jugak la..untuk 4 orang , bilik yang dorang bagi selesa dan luas..ade 2 katil queen.. Masa 1st day nak sampai ke Pulau Pangkor tu, kitorang sume siap2 bawak bekal makanan untuk nak melantak dekat hotel nanti..kawan2 sume bawak spaghetti bolognese, sandwich, roti hotdog, daging masak kicap, nasi & sayur, jajan2, air gas..oh macam2 la..memang kenyang sangat..kitorang sampai lebih kurang pukul 2 ptg mcm tu..makan la dari tengahari sampai malam..muahahha





beg sume dah siap2 letak dalam bonet..




dah sampai ke Jeti Lumut, park kete kat tempat parking..kat sane boleh park 2-3 hari..
tak ingat berapa kena bayar tuk 3 hari letak kereta dekat situ




yeahhh..sampai sudah ke terminal jeti lumut..





macam biase, dah sampai mesti kena camwhore dulu..hehe





suasana sekitar terminal jeti Lumut






muke heksaited naik feri..haha




permandangan di atas feri..





masuk2 je terus keluar jalan2 dekat feri..kate jakun..ahahaha





 Posing dulu..mak jemah kemain dengan skirt bagai..awww





permandangan sekitar di atas feri..






Sampai2 jeti dekat pulau pangkor je berderet -deret van kaler pink..rupe-rupenye memang van pink ni kire macam teksi dekat pulau pangkor ni..hehee





macam ni la rupe dalam van pink ni..sampai dalam2 kaler pink..kelassss sangat





ni la die rupe tempat kitorang tido..ala2 macam chalet..tapi nama resort..tak nak kalah nama..hahaha





ni la bilik kitorang..ade 2 katil queen macam ni..sesuai untuk tido 4 orang..
ade aircond, bilik air pun selesa..





Ni katil queen belah lain..tapi bilik yang sama..bilik ni luas..memang berbaloi nak pergi 4-5 orang



So, petang tu pulak kitorang lepak jalan2 kat area Telok Nipah ..time kitorang pergi ni waktu hari bekerja (weekdays)..so dekat sana rase sunyi and tenang je..takde orang langsung..mostly hanya ade pelancong luar negara & orang kampung dekat pulau tu sendiri je..masa on the way keluar jalan2 dari chalet tu, kitorang nampak banyak sangat burung hornbill..memang burung2 tu sume lepak kat area situ je..dapat la amik2 gambar sambil bagi burung2 tu makan..penduduk kat situ memang dah biase dengan burung ni..siap simpan makanan lagi tuk tarik pelancong tengok dengan lebih dekat..






bagi burung tu makan pisang..hehe





burung2 hornbill ni suke lepas atas tiang letrik ramai2




orang kampung kat area situ suh kitorang datang dekat try bagi makan..hehe



Lepas main2 dengan burung tu sume, kitorang pun pi la pantai main2 air..amik2 gambar..tak lama pon sangat sebab time tu pon dah nak maghrib..belah malamnye plak kitorang makan ringan2 dekat gerai area situ..jalan2 amik angin malam katenyerrrr kan





pantai dekat telok nipah..cantik..
















main air kejap2 je sebab waktu pon dah nak senja..huhu





belah malam tu pulak kitorang lepak2 makan dekat gerai2 tepi pantai..





gatah kerang bakar & minum air je.sebab dah kenyang makan bekal yg kitorang bawak dari rumah..hahaha



Next entry nak citer pasal island hopping & snorkeling..tunggu k

5 comments:

  1. wah bestnyer... salah satu destinasi di dlm list sy..tq 4 d info..
    feel free to fllw blog sy..tq..
    http://bajetciputselerabesar.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. hehe..ok, dah follow..thanks for reading my entry..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cpt2 upload part 2 plak yer..
      done fllw ur blog..
      enjoy blogging..;)

      Delete
  3. Blog hopping..sampai pula blog u. Dah lama I tak pergi Pangkor Island dah although bila student dulu, selalu lar pergi. Murah. Tinggal dekat Mini Huts dulu.

    Blog traveling and photography I dekat http://mynikonni.blogspot.com. Kalau senang, drop by for visit and comment lar ...Chiao...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ for coming to my blog..yup, pangkor sume murah..walaupon tak seglamer pulau2 lain, tapi tetap seronok jugak..will follow u back

      Delete